Olet tässä: ONNI terveys / ONNI hoiva / Kokemuksia / Eläköön esteettömyys!

Eläköön esteettömyys!

1800-hoiva-12.jpg

Henkilö jolla ei ole liikunnan tai havaitsemisen rajoitteita harvemmin miettii mitä esteettömyys merkitsee. Mitä se on, kun ei voikaan oikaista lyhintä reittiä, poiketa kaupungilla kivijalkaliikkeen pikkuiseen puotiin tai vierailla ystävän luona vanhassa hissittömässä talossa. 

Edellä mainitut esimerkit ovat arkipäiväisiä tilanteita pyörätuolia käyttäville henkilöille. 

 

Mistä esteettömyydessä on kyse?

 

Esteettömyys on laaja-alainen käsite ja se merkitsee paljon muutakin, kuin fyysistä esteettömyyttä. Kyse on yhtäläisesti palveluiden saavutettavuudesta, välineiden käytettävyydestä, tiedon ymmärrettävyydestä ja mahdollisuuksista osallistua itseä koskevaan päätöksentekoon. Kuitenkin puhuttaessa esteettömyydestä tarkoitetaan usein fyysistä ympäristöä koskevia asioita. Sen sanaparina toimii myös saavutettavuus, jolla viitataan yleensä esimerkiksi tiedon ja palveluiden saatavuuteen sekä asenteisiin.

Esteettömyys tulisi huomioida kaikessa rakennetun ympäristön suunnittelussa ja toteutuksessa. Se on etu kaikille. Jokainen vanhenee, jalka ei nouse enää samalla tavalla. Lastenvaunut kuuluu monen elämään jossakin vaiheessa, ne on mukava työntää ovesta ilman tarvetta kikkailla kynnysten kanssa. Muutot ja tavarantoimitukset helpottuvat, kun ovet ja tilat ovat sopivan väljiä. 

 

Tervetuloa esteettömiin tapahtumiin

Elä täysii! -klubi järjestää fyysisesti ja sosiaalisesti esteettömiä tapahtumia.

Fyysinen esteettömyys tarkoittaa, että klubin tapahtumissa on huomioitu, että tilat ovat saavutettavissa esteettä ja wc:ssä asiointi onnistuu helposti. 

Sosiaalinen esteettömyys tarkoittaa samaa kuin saavutettavuus eli sitä, että klubin tilaisuuksissa jokainen voi olla omanlaisensa ilman huolta kiusaamisesta tai syrjinnästä. Monimuotoisuus ja erilaisuus on rikkaus! 

 

 

Lähteet: 

https://www.invalidiliitto.fi/tietoa/liikkumisen-tuen-palvelut/esteettomyys 

https://www.invalidiliitto.fi/esteettomyys/saavutettavuus 

  


Liity ilmaiseksi Elä täysii! -klubiin ja tule mukaan tapahtumiimme!

Elä täysii! -klubin jäsenenä voit ilmoittautua monipuolisiin tapahtumiimme, pitää hauskaa ja tavata uusia ihmisiä. Jäsenyys on ilmainen ja liittyminen helppoa!

Liity tästä!

Elä täysii! - Tilaa blogi

Tilaa Elä täysii! -blogi sähköpostiisi

Elä täysii! on ONNI hoivan järjestämä klubi vammaisille, liikuntarajoitteisille ja pitkäaikaissairaille. Klubin tarkoituksena on järjestää yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa monipolisia ja mielenkiintoisia ilmaistapahtumia joihin on helppo osallistua. Tapahtumia järjestetään ympäri Suomea.

Haluatko tiedon uusista Elä täysii! -blogiartikkeleista ja tapahtumista? Täytä lomake, niin saat jatkossa uunituoreet artikkelit suoraan sähköpostiisi.