VIISAUDENHAMPAAN POISTO

Vaivaava viisaudenhammas kannattaa käydä tarkastuttamassa hammaslääkärillä. 

Varaa aika numerosta 09 7597 7356

Milloin viisaudenhammas joudutaan poistamaan?

Viisaudenhampaan poisto on eräs yleisimmistä hammaslääkärin suorittamista suukirurgisista toimenpiteistä. Samalla viisaudenhammas on yleisin poistettava hammas. Niihin liittyvistä ongelmista yleisimpiä ovat perikoroniitti eli puhkeamassa olevan viisaudenhampaan ympärillä olevan kudoksen tulehdus, hampaiden reikiintyminen eli karies sekä hammasytimen tulehdus eli pulpiitti.

Hammasta ympäröivän kudoksen tulehdus eli perikoroniitti

Perikoroniitissa puhkeamassa olevan viisaudenhampaan ympäröivä kudos tulehtuu. Se on yleisin nuorten aikuisten viisaudenhampaiden vaiva, sillä tämä on harvinaista yli 30-vuotiailla.

Oireina voivat olla viisaudenhampaan ikenen turvotus, ikenen punoitus, kipu, märkävuoto ientaskusta tai paha maku suussa. Lähes kaikki ongelmat liittyvät alaviisaudenhampaisiin. Hoidoksi valitaan yleensä viisaudenhampaan poisto.

Viisaudenhampaan reikiintyminen eli karies

Karies eli hampaiden reikiintyminen on yleistä viisaudenhampaassa. Hoitamaton karies voi edetä hampaan ytimeen, aiheuttaen pulpiitin eli hammasytimen tulehduksen. Oireena on yleisimmin kipu. Tärkeintä oireiden ennaltaehkäisyssä on huolehtia hyvästä suuhygieniasta, koska sillä voidaan ennaltaehkäistä ientulehdusta sekä hampaan reikiintymistä.

Edetessään hampaan ytimen tulehdus voi edetä hampaan juureen aiheuttaen niin sanotun apikaaliparodontiitin. Hoitona on useimmiten hampaan poisto.

Viisaudenhampaan poiston syyt

  • Ympäryskudoksen tulehdus
  • Reikiintyminen
  • Hammasytimen tulehdus

Muut hampaan poiston syyt

  • Hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus on yleinen syy hampaan poistoon. Pitkälle edenneenä sairaus voi johtaa hampaan heilumiseen, jonka seurauksena hammas joudutaan poistamaan. Poistettu hammas korvataan proteesilla tai hammasimplantilla.

  • Vakavat hampaiden ja leukojen vammat
  • Ennakoiva poisto, esimerkiksi leikkauksia tai lääkehoitoja edeltävästi
  • Leuan alueen kystien tai kasvainten hoitoon liittyvät hampaan poistot

Paljonko viisaudenhampaan poisto maksaa?

Viisaudenhampaan poiston hinta riippuu hampaan poiston haastavuudesta ja hammaslääkärin koulutustasosta. Suu- ja leukakirurgian erikoislääkäreiden veloitus on jonkin verran kalliimpi kuin muiden hammaslääkäreiden.

Alaviisaudenhampaat ovat yleensä hieman haastavampia poistaa kuin yläviisaudenhampaat. Poistamisen vaikeuteen vaikuttavat muun muassa hampaan juurten lukumäärä sekä niiden pituus ja muoto.

Kauanko viisaudenhampaan poistosta toipuminen kestää?

Hammaskirurgian toimenpiteistä toipuminen on nopeaa. Toipumisajat kirurgisista toimenpiteistä ovat lyhyitä, ja kotiudut jo samana päivänä.

Kuinka kipeä olen viisaudenhampaan poiston jälkeen?

Viisaudenhampaan poistamista ei tarvitse pelätä. Viisaudenhampaan poistoon liittyvä kipu lievenee nopeasti, noin kahden, kolmen päivän kuluessa. Poistokohta kipuilee parista päivästä noin viikkoon. Särky on yleisimmin voimakkainta 1-2 päivää toimenpiteen jälkeen.

Mikäli viisaudenhampaan poisto on hankala, esimerkiksi alaviisaudenhampaan poistossa, voi kipuilu jatkua pidempään, jopa viikkoja. Poistokohdan lopullinen luutuminen kestää noin 6 kuukautta. Lyhythoitoiset hammaskirurgian toimenpiteet tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, mutta halutessasi ne voidaan tehdä myös esilääkityksessä tai nukutuksessa.