PURENTAKISKO SUOJAA HAMPAITA

Purentakiskolla suojataan hampaita ja leukaniveliä narskuttelusta johtuvilta purentarasituksilta. Ota yhteys ONNI hammaslääkäriisi jutellaksesi lisää purentakiskosta.

Varaa aika numerosta 09 7597 7356

Purentakisko on akryylimuovista valmistettu hammassuoja, jota käytetään yleensä yöllä. Purentakiskoa voidaan käyttää esimerkiksi silloin, jos kärsii leukanivel- ja puremalihasvaivoista tai hampaiden narskutuksesta. Purentakisko tehdään usein yläleuan hampaiden suojaksi.

Milloin purentakiskoa tarvitaan?

Purentavaivat ovat usein varsin lieviä, eivätkä vaadi aina hoitoa. Hoidon tavoitteena on lievittää ja vähentää kipuja sekä palauttaa normaali toiminta. Purentakiskoa käytetään leukanivel- ja puremalihasvaivojen hoitoon sekä hampaiden narskuttelusta aiheutuvien hammaskulumien estämiseksi.

Purentakisko suojaa hampaita ja leukaniveliä narskuttelusta johtuvista purentarasituksilta ja sen avulla voidaan rentouttaa puremalihaksia sekä tasapainottaa purentaa. Purentakiskoa voidaan käyttää myös suojaamaan parodontiitin vaurioittamia hampaita.

Millaisia purentakiskoja on olemassa?

Purentakiskoja on erilaisia ja sopiva valitaan tarpeen ja oireiden mukaan. Tavallisin purentakisko on stabilisaatiokisko, jota käytetään öisin lihas- ja nivelperäisten oireiden hoitoon. Sitä voidaan käyttää myös suojaamaan hampaita narskuttelulta ja liian suurelta purentarasitukselta, suojaamaan parodontiitin vaurioittamia hampaita ja ennen proteettista hoitoa toiminnallisen purentakorkeuden määrittämiseen.

Relaksaatiokiskoa käytetään hoidon alkuvaiheessa, koska sen hoitovaste on kokemusten perusteella hyvä. Kisko muutetaan stabilisaatiokiskoksi akuutin vaiheen jälkeen. Lisäksi käytetään erilaisia ohjaavia kiskoja esimerkiksi alaleuan ohjaamiseksi toiminnallisesti oikeaan asemaan.

Purentakiskon lisäksi akuutissa vaiheessa potilasta opastetaan kylmä- tai lämpöhoidon käytöstä, alaleuan rentoutuksesta, omatoimisesta aristavien puremalihasten hieronnasta ja venyttelystä ja kipulääkkeiden käytöstä.

Miten purentakisko valmistetaan?

Purentakiskot valmistetaan aina yksilöllisesti. Hammaslääkäri tekee laajan suun, puremalihasten ja leukanivelten toiminnan tutkimuksen, jossa selvitetään myös muusta syystä johtuvat mahdolliset pään, kaulan, hartioiden ja leukojen alueiden kivut ja haitat.

Ennen mahdollisen purentakiskohoidon suunnittelua tehdään tarvittava perushoito. Purentakiskoa varten hampaista otetaan jäljennökset, jotka hammaslääkäri lähettää hammasteknikolle. Hammasteknikko valmistaa purentakiskon, jonka jälkeen hammaslääkäri tarkistaa kiskon istuvuuden ja purennan sekä tekee tarvittavat viimeistelyt ja antaa tarvittavat ohjeet potilaalle.

Potilas saa purentakiskon aina ensin koekäyttöön, jonka tarkoituksena on varmistaa kiskon toimivuus. Tämän jälkeen suoritetaan kontrollikäynti.

Miten purentakiskoa käytetään?

Purentakiskoa käytetään yleensä yöllä. Varsinkin käytön alussa kannattaa totutella kiskoon muutaman tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa, koska purentakisko saattaa aluksi tuntua liian suurelta ja sylkeä saattaa erittyä tavallista enemmän. Purentakiskoon tottuu yleensä muutaman viikon aikana.

Miten purentakiskoa hoidetaan?

Purentakiskoa kannattaa hoitaa huolellisesti. Käytön jälkeen kisko tulee pestä huolellisesti esimerkiksi hammasharjalla tai proteesiharjalla. Puhdistamiseen voi käyttää nestemäistä käsisaippuaa tai proteesien puhdistamiseen tarkoitettua puhdistusainetta. Purentakiskoihin ei kannata käyttää hammastahnaa, sillä se saattaa aiheuttaa kiskon pinnan kulumista. Purentakiskon puhdistaminen on tärkeää, koska puhdistamattomana se kerää värjäytymiä ja hammaskiveä.

Purentakiskon voi säilyttää kuivana, jos sitä käytetään päivittäin. Kisko kannattaa säilyttää hieman kosteassa, jos kiskoa ei käytetä pitkään aikaan. Jos kisko pääsee kuivumaan, saattaa siihen tulla halkeamia.

Purentakisko kannattaa ottaa mukaan hammaslääkäriin, jos hampaisiin tehdään paikkauksia, koska ne voivat vaikuttaa kiskon toimivuuteen.

Paljonko purentakisko maksaa?

Yksityisen hammaslääkärin valmistamana kiskon hinta voi olla noin 400 – 600 €. Kiskon käyttöaika vaihtelee kolmesta kymmeneen vuoteen käytöstä riippuen.

 


Purentakiskon hinta | Varaa aika »
Purentakiskon valmistus ja suuhun sovitus 187 € – 253 €, mahdollisen Kela-hyvityksen jälkeen 160 € – 226 €. Hinta ei sisällä hammaslaboratoriokustannuksia.
Tutustu hinnastoomme »