LOHJENNUT HAMMAS

Hampaan lohkeaminen tulee korjata pian. Hampaan lohkeaminen liittyy usein vanhan paikan irtoamiseen osittain tai kokonaan. 

Varaa aika lohjenneen hampaan hoitamiseen numerosta    09 7597 7356

Lohjenneen hampaan terävät reunat tuntuvat yleensä kielellä kokeiltaessa, mutta muuten hammas voi pysyä oireettomana pitkäänkin. Oireetonkin lohkeama vaatii kuitenkin hampaan tutkimuksen ja tarvittaessa paikkauksen.

Hoitamattomana lohjennut hammas voi tulehtua, koska vaurioituneesta hampaasta voi päästä bakteereita hampaan ytimeen ja ne voivat aiheuttaa hampaan ytimen tulehtumisen.

Hampaan lohkeama ja hampaan paikkaus

Hampaan lohkeaminen johtuu useimmiten karieksesta eli hampaan reikiintymisestä, paikkausmateriaalin väsymisestä tai hampaiden narskuttelusta yöaikaan. Joskus tervekin hammas voi lohjeta esimerkiksi tapaturman vuoksi. 

Hampaan lohkeama voi hoitamattomana aiheuttaa hampaan tulehtumisen. Kun hampaan lohkeama hoidetaan ajoissa, yleensä riittää hampaan paikkaus


Paikan lohkeaminen johtuu usein siitä, että sen alla oleva hammasluu on reikiintynyt. Jos reikää ei paikata ajoissa, se voi hoitamattomana edetä hampaan ytimeen asti. Silloin pelkkä lohkeaman korjaaminen ei useinkaan enää riitä, vaan hammas voidaan joutua juurihoitamaan. 

Hampaan lohkeama paikataan yleensä yhdistelmämuovipaikalla. Muovipaikan lisäksi lohjennut hammas voidaan paikata tilanteesta riippuen amalgaamilla, keraamisella paikalla tai kultayhdisteestä valmistetulla paikalla. Hammaslääkärisi kertoo sinulle eri paikkamateriaalien edut ja kustannukset. Voit lukea lisää hampaan paikkauksen vaihtoehdoista täältä.