KARIES ON YLEISIN SUUN ALUEEN SAIRAUS

Hampaiden reikiintymistä esiintyy suurimmalla osalla väestöä. Aiheuttajana on bakteeriperäinen infektiosairaus, jonka puhkeamiseen vaikuttavat monet tekijät.  

Varaa aika hammaslääkäriin numerosta 09 7597 7356

Hampaiden kuntoon vaikuttaa ennen kaikkea se, kuinka hyvin hoidat hampaitasi ja mitä suuhusi laitat. Hampaiden reikiintymiseen vaikuttavat kuitenkin myös suun bakteerikanta, syljen laatu sekä nautittu ravinto, erityisesti sokeripitoisten tuotteiden nauttiminen. 

Karieksen ensioireet ilmenevät hampaiden vihlomisena. Sen ehkäisyyn ja alkuvaiheen itsehoitoon pätevät tutut metodit: hampaiden harjaaminen fluorihammastahnalla, hammasvälien puhdistaminen hammaslangalla tai hammasväliharjalla, ruokailukertojen rajoittaminen, ksylitolituotteiden käyttö sekä sokeripitoisten tuotteiden kohtuullinen käyttö.  

Karieksen hoito

Mikäli hampaan vihlominen lisääntyy tai hammas alkaa särkeä on parasta käydä tarkistuttamassa tilanne hammaslääkärillä. Pahimmillaan hoitamaton karies voi edetä hammasytimeen saakka, jolloin hammas joudutaan joko juurihoitamaan, tai viime kädessä jopa poistamaan sen aiheuttaman tulehdusriskin vuoksi.

Jos alkavia kariesvaurioita on päässyt syntymään, niiden eteneminen täytyy pysäyttää. Hammaslääkärin kanssa suunnitellulla varhaishoidolla voidaan jopa välttyä useiden hampaiden paikkaukselta.

Yleisin hoitomuoto kariekseen on hampaiden paikkaus. ONNI hampaassa hoidamme myös hampaiden paikkaukset kivuttomasti. Hammaslääkäripelon kohdalla jopa sedaatio on mahdollinen.

Hampaiden perushoito on edellytys hyvälle kokonaisterveydelle, eikä sitä kannata laiminlyödä edes hammaslääkärin pelon vuoksi. ONNI hammas on erikoistunut myös pelkopotilaiden hoitoon. Hammaslääkärin pelosta ja tavoista lievittää sitä kerromme enemmän täällä.