IENTULEHDUS

Ientulehdus eli gingiviitti syntyy, jos hampaan pinnalle ienrajaan kertyy bakteeripeitettä eli plakkia.

Varaa aika hammastarkastukseen numerosta

 09 7597 7356

Ientulehduksen oireita ovat punoitus, turvotus ja verenvuoto. Tulehdus paljastuu tyypillisesti hampaiden harjauksen yhteydessä ilmenevänä verenvuotona. Verenvuoto on merkki elimistön puolustusreaktiosta bakteerien aiheuttamaan ärsytykseen. Ientulehdus voi näkyä kaikkialla ienrajoissa tai paikallisesti ienrajassa. Ikenen alla sijaitsevan hammaskiven tai paikan sauman aiheuttama ientulehdus voi rajoittua vaikkapa vain yhden hampaan kohdalle. Ientulehdus voi usein olla myös oireeton. Ientulehdus on hyvin yleinen sairaus, 75% suomalaisista sairastaa ientulehdusta.

Ientulehduksen hoito ja ennaltaehkäisy

Ientulehduksen paranemista edistää hyvä suuhygienia. Käytännössä tämä tarkoittaa hampaiden puhdistusta harjalla, suuvedellä ja hammaslangalla. Hampaat tulisi harjata vähintään kaksi kertaa päivässä ja hammasvälit puhdistaa kerran päivässä. Harjauksessa oikea tekniikka ja harjauskulma ovat tärkeitä. Harjauksen tulisi kestää vähintään kaksi minuuttia ja pehmeän harjan käyttö on suositeltavaa ikenien vaurioitumisen välttämiseksi. Tulehduksen aiheuttama verenvuoto ei ole vaarallista ja loppuu tulehduksen poistuttua elimistöstä. Hampaiden välien puhdistukseen tulisi käyttää joko hammaslankaa tai hammasväliharjaa.

Ksylitoli ehkäisee plakin kertymistä ja vähentää näin ollen ientulehdusta. Hammaslääkäriliiton suosituksen mukaan ksylitolia tulisi nauttia vähintään 5 grammaa päivässä, mikä vastaa 3-5 kertaa päivässä nautittua kahta täysksylitolipurukumipalaa.

Tupakointi ja nikotiinituotteiden käyttö lisäävät merkittävästi ientulehduksen riskiä ja hidastavat paranemista. Tupakoinnin lopettaminen edistää suun terveyttä.

Milloin hammaslääkäriin?

Mikäli oireet jatkuvat yli viikon ajan puhdistamisesta huolimatta, on syytä olla yhteydessä hammaslääkärin vastaanottoon. Mikäli tulehdus ikenessä on kovin voimakas ja siihen liittyy arkuutta aiheuttavia haavaumia, jolloin mekaaninen puhdistus on vaikeaa, voidaan puhdistus tehdä myös paikallispuudutuksessa.

On syytä kuitenkin muistaa, että ientulehdus on usein oireeton sairaus ja edetessään voi kehittyä vakavammaksi parodontiitiksi eli hampaan kiinnityskudosten tulehdukseksi. Myös sen vuoksi säännöllinen tarkastuksissa käynti on tärkeää, vaikka oireita ei olisikaan.