HAMPAIDEN VIHLONTA ON YLEINEN VAIVA

Vihlonta voi johtua hampaiden reikiintymisestä, tulehduksesta tai hammaskiilteen vaurioitumisesta.

Varaa aika hammastarkastukseen numerosta

09 7597 7356

Mistä hampaiden vihlonta johtuu?

Hampaiden vihlonta on useimmiten seurausta hammasta suojaavan kiilteen vauriosta tai hammasluun eli dentiinin paljastumisesta ikenen vetäytymisen seurauksena. Näiden yleisimmät syyt ovat:

  • Bakteerien aiheuttama hampaiden reikiintyminen eli karies
  • Hampaiden kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti
  • Kiilteen liukeneminen eli hammaseroosio
  • Hampaiden narskuttelu
  • Harjausvaurio

Hampaan kruunua peittää kova kiille. Kiilteen alla on pehmeämpi kellertävä kovakudos eli hammasluu. Hammasluussa on nestekanavia, jotka johtavat hampaan ydinonteloon. Nesteiden liike kanavassa välittyy hermosoluihin. Paljastunut hammasluu altistuu ympäristön ärsykkeille, joista osa aikaansaa vihlonnan tunteen.

Mikä laukaisee hampaiden vihlonnan?

Useimmiten hampaiden vihlonnan saa aikaan makea, hapan tai kylmä ruoka tai juoma. Vihlonta lakkaa nopeasti aikaansaaneen ärsykkeen loputtua.

Mikäli vihlonnan syynä on hammasluun mikromurtuma, voi se aiheuttaa purennassa voimakastakin vihlontaa. Tämä siitäkin huolimatta, että hammas voi muuten olla ehjä.

Onko hampaiden vihlonta vaarallista uhka hampaille?

Hampaiden reikiintyminen eli karies

Osa suun bakteereista muodostaa ravinnosta saatavista sokeriyhdisteistä happamia aineita. Nämä liuottavat hampaan kiillettä ja aiheuttavat hampaiden reikiintymisen eli karieksen.

Reikiintymisen ensimmäinen oire on yleensä hampaiden vihlonta. Tämä aiheutuu bakteerien synnyttämästä kiilteen vauriosta. Vaurioitunut kiille aiheuttaa vihlontaa erityisesti kylmää ruokaa tai juomaa nauttiessa.

Hampaan kiinnityskudoksen tulehdus eli parodontiitti

Pitkään jatkunut hampaan kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti aiheuttaa hammasta ympäröivän ikenen ja luun vetäytymistä. Hammasluu paljastuu ja hampaan paljas kaulaosa vihloo herkästi.

Hammaskiilteen vauriot

Bakteerien lisäksi happamat ruuat ja juomat vaurioittavat aikaa myöten hammasluun suojana olevaa kovaa hammaskiillettä. Näiden seurauksena hampaasta liukenee mineraaleja. Toistuva altistus syövyttää kiillettä ja aiheuttaa hammaseroosiota.

Seuraavat ravinto- ja nautintoaineet vaurioittavat kiillettä usein käytettynä:

  • Energiajuomat
  • Virvoitusjuomat
  • Kivennäisvedet

Ravinnon lisäksi hammaseroosiota aiheuttaa vatsahapot, jotka voivat nousta suun saakka refluksitautia sairastavilla. Sen vuoksi refluksitaudin hoitaminen on tärkeää hampaiden terveyden ylläpitämiseksi.

Hampaiden mekaaninen kuluminen

Hampaiden mekaaninen rasitus ja sen seurauksena syntyvä hampaiden ja ikenien vaurioituminen voi aiheuttaa myös hampaiden vihlontaa. Kulumisen yleisin syy on hampaiden narskuttelu eli bruksismi. Kiilteen kulumisen lisäksi narskuttelu voi aiheuttaa pieniä halkeamia hampaisiin. Pienetkin halkeamat voivat alkuun aiheuttaa voimakasta vihlontaa.

Liian voimakas hampaiden harjaus tai kova hammasharja voi myös aiheuttaa killteen, hammasluun ja ikenien pysyviä vaurioita. Tällöinkin hammaskaulan paljastumista seuraa usein hampaiden vihlonta.

Milloin hampaiden vihlontaa pitää hoitaa?

Hampaiden vihlominen on harvoin vakava oire. Pitkään jatkuessaan se voi kuitenkin johtaa pitkäaikaiseen, krooniseen kiputilaan. Siksi on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle ja selvittää vihlomiseen syy tutkimuksilla.

Miten hampaiden vihlontaa voidaan hoitaa?

Hammaslääkärin hoito

Hammaslääkärin hammastarkastus täydennettynä hammasröntgenkuvauksella johtaa useimmiten hampaiden vihlontaa aiheuttavan syyn löytämiseen. Hammaslääkäri laatii sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman syyn hoitamiseksi.

Purentakisko auttaa estämään hampaiden kulumisen niillä, potilailla jotka kärsivät hampaiden narskuttelusta öiseen aikaan.

Omahoito

Tärkeintä omahoidossa on poistaa vihlonnan aiheuttajat. Hampaiden säännöllinen ja huolellinen puhdistaminen on hyvän suun terveyden tärkeä tekijä. Terveellinen ruokavalio ja altistavien ruoka-aineiden välttäminen tukevat tätä. Säännölliset hammaslääkärin suorittamat hammastarkastukset auttavat löytämään suun ongelmat ajoissa ja puuttumaan niihin.

Hammasharjan tulee olla pehmeä ja suositeltavinta on käyttää sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjan käyttö vähentää hampaisiin kohdistuvaa voimaa ja parantaa harjaustulosta.

Hampaiden vihlontaan on valmistettu erityisiä hammastahnoja, jotka voivat auttaa vihlontaa. Hammastahnoissa on aineita, jotka vahvistavat hampaan kiillettä ja hammasluuta.