OIKOMISHOITO JA PURENTA

Virheellinen purenta kannattaa aina hoitaa, ja sen korjaamiseen on olemassa monia hoitokeinoja. Oikomishoito onnistuu myös aikuisille.

Varaa aika numerosta 09 7597 7356

Oikomishoito on mahdollista aikuisiälläkin ja siihen on nykyään erilaisia vaihtoehtoja. Aikuisiällä tehtävä oikominen tehdään usein kiinteillä oikomiskojeilla. Huomaamatonta Invisalign-tekniikkaa voidaan käyttää, jos haluat oikomisen ilman näkyviä hammasrautoja.   

Purentavirheiden hoitoon on monta keinoa

Jopa puolet väestöstä saa purentaoireita jossakin elämänvaiheessa. Vääränlainen purenta saattaa aiheuttaa kasvojen kiputiloja tai vaikeuttaa ruuan pureskelua. Tavallisin hoitokeino purennan korjaamiseen on purentakisko, jonka lisäksi voidaan käyttää tarvittaessa purennan tasapainottamishiontaa. Joissakin tapauksissa purennan kuntoutus hammasproteesi– tai oikomishoidolla saattaa olla tarpeellista.

Oikomishoito on yksilöllistä

Oikomishoidon kesto on yksilöllistä. Yksinkertaiset etualueen tasoitukset ja yksittäisten hampaiden virheasentojen korjaaminen pystytään yleensä hoitamaan jopa alle puolessa vuodessa, kun taas hieman laajempien ja vaikeampien purentavirheiden aktiivihoito kestää yleensä noin 1,5 – 2,5 vuotta.

Hoitomenetelmän valintaan vaikuttavat esimerkiksi asiakkaan ikä sekä purennan kehitysaste. Oikomishoito aloitetaan aina oikomiseen erikoistuneen hammaslääkärin arviokäynnillä, missä arvioidaan hoidon tarvetta ja kartoitetaan hoitovaihtoehtoja. Saat myös hoidon hinta-arvion.

Hampaiden oikominen aikuisiällä?

Myös aikuisten hampaita voidaan oikoa, mutta leukojen välistä epäsuhtaa ei enää voida hoitaa kuten lapsilla. Oikomishoidolla voidaan korjata sekä esteettiset että toiminnalliset ongelmat, jotka ovat jääneet hoitamatta nuorena tai pahentuneet vuosien varrella. Aikuisten oikomishoito toteutetaan yleensä kiinteillä oikomiskojeilla, jotka ovat materiaaleiltaan ja väreiltään hyvin huomaamattomia.

Nopea apu purentakiskosta

Purentakisko on helppo keino purennasta johtuvien kipujen ja kulumien hoitoon. Se on mittojen mukaan valmistettu, hampaisiin napakasti kiinnittyvä muovilevy, joka estää hampaiden narskuttelun ja yhteen puremisen päästäen puremalihakset rentoutumaan. Purentakiskoa pidetään yleensä öisin, mutta joskus sitä on tarpeen käyttää myös päivisin.

Purennan hionta

Purennan varsinainen korjaaminen tapahtuu yleensä hiomalla hampaita, jolloin alaleuka saadaan oikeaan asentoon yläleukaan nähden. Hampaita ’kulutetaan’ tasaisesti hiomalla kiillettä poistetaan niin vähän, että potilas ei yleensä huomaa mitään eroa entiseen. Sen sijaan ero tuntuu leukanivelissä ja puremalihaksissa, kun virheasennot korjaantuvat.

Lasten virhepurennat ja oikomishoito

Oikomishoidon ajoittaminen riippuu purentavirheestä. Lasten oikomishoidot ajoittuvat kuitenkin pääsääntöisesti 9–12 ikävuoteen, jolloin on menossa hampaiston toinen vaihduntavaihe. 
Sitä aikaisemmin purentavirheen diagnosoiminen luotettavasti on yleensä vaikeaa, sillä pysyvien hampaiden puhkeamisen mukana voi kehittyä uusia purentavirheitä. Maitohampaiston tavallisin purentavirhe, ristipurenta, tulisi hoitaa heti kun se havaitaan.