HAMPAAN PAIKKAUS

Hampaan paikkaamista ei kannata pitkittää. Mitä nopeammin paikkauksen hoitaa, sitä vähemmillä kivuilla ja toimenpiteillä siitä yleensä selviää.

Varaa aika hampaan paikkaukseen 09 7597 7356

Reikä hampaassa voi aiheuttaa hampaan tulehtumisen, mikäli sitä ei paikata ajoissa. Kun reikä on suuri, keraaminen paikka voi olla kestävin vaihtoehto.

Halutessasi paikkaus voidaan suorittaa puudutuksessa, esilääkittynä tai vaikka nukutuksessa. Perinteisen poran lisäksi hammas voidaan puhdistaa laserilla.


Miksi hammas pitää paikata?

Hampaiden reikiintyminen eli karies on yksi yleisimmistä suun sairauksista. Reikiintynyt hammas on hoidettava mahdollisimman varhain, ettei karies pääse leviämään hampaan ytimeen ja juuriin asti.

Hampaassa oleva reikä tulee paikata ajoissa. Hoitamattomana karies voi aiheuttaa muun muassa hampaan ytimen tulehtumista ja hammassärkyä.

Reikä hampaassa voi hoitamattomana aiheuttaa hampaan ytimen ja juurien tulehtumista. Tulehtuneen hampaan oireena voi olla sykkivä ja jomottava kipu, joka pahenee kuumaa ruokaa tai juomaa nauttiessa.

Tulehtunut hammas vaatii parantuakseen hampaan juurihoidon. Mikäli hammas on pahoin tulehtunut, hammasta ei välttämättä voida enää juurihoitaa ja tällöin tulehduksen hoitona on hampaan poisto.

Miksi hammas tulee paikata?

  • Reikiintymisen pysäyttäminen
  • Hampaan säilyttäminen
  • Kivun poistaminen
  • Tulehduksen pysäyttäminen

Hampaan paikkausmateriaalit

Yhdistelmämuovi

Yhdistelmämuovit ovat käytetyin hampaiden paikkausmateriaali. Muovipaikkojen etuna on luonnollinen, hampaan värinen lopputulos ja muihin paikkausmateriaaleihin nähden edullinen hinta.

Yhdistelmämuovipaikat kestävät hyvin pieninä paikkoina esimerkiksi pienen purupinnan tai hammasvälin reiän paikkauksessa. Suurina paikkoina muovipaikat eivät yleensä kestä, vaan ne saattavat lohjeta esimerkiksi kovaa ruokaa purtaessa.

Amalgaamipaikka

Amalgaamipaikka sisältää elohopeaa (50 %), kuparia (10–30 %) sekä hopeaa, tinaa, sinkkiä ja muita täyteaineita. Amalgaamia on käytetty paikkausmateriaalina muun muassa edullisen hinnan, helpon käsiteltävyyden sekä hyvän kestävyyden vuoksi.

Amalgaami ei myöskään ole herkkä kosteudelle kuten esimerkiksi yhdistelmämuovi. Amalgaamin ympäristöriskien sekä muiden paikkausmateriaalien kehittymisen myötä sen käyttö paikkausaineena on vähentynyt.

Keraaminen paikka

Keraaminen paikka on läpikuultavasta, kovasta keraamisesta materiaalista valmistettu hammaspaikka. Keraamisia materiaaleja käytetään paikattaessa pahoin vaurioituneita hampaita tai kun paikasta halutaan erityisen kaunis ja kestävä.

Yksi keraamisten materiaalien ehdottomista eduista on niiden esteettisissä ominaisuuksissa. Keraamit heijastavat valoa luonnollisesti ja niistä on mahdollista työstää erittäin luonnollisen näköisiä paikkoja. Keraamisia paikkoja käytetään usein esimerkiksi etuhampaiden korjaamiseen, sillä hymyillessä näkyvien hampaiden ulkoasu on usein lähes yhtä tärkeä tekijä, kuin hampaan toiminnallinen korjaaminen.

Keraamisia paikkoja käytetään sekä tavanomaisissa hampaiden paikkauksissa että silloin, kun halutaan parantaa esimerkiksi hampaiden ulkonäköä esimerkiksi hammaslaminaateilla.

Hampaan paikkaus ja keraaminen paikka

Muovi- ja amalgaamipaikan lisäksi hammas voidaan paikata keraamisella paikalla. Keraamisen paikan etuna ovat paikan kestävyys ja kaunis ulkonäkö.

Hampaan paikkaus kullalla

Kultaseokset ovat erinomaisia materiaaleja hampaiden paikkaukseen. Jalometallina kulta kestää muuttumattomana suun lämpimiä ja kosteita olosuhteita. Tämän lisäksi kulta on sopivan kovaa ja sitkeää kestämään koviakin hampaisiin kohdistuvia purentavoimia.

Varsinkin laajasti lohjenneen tai reikiintyneen hampaan korjaamiseen kulta- tai keraaminen paikka ovat yleensä parhaiten kestäviä vaihtoehtoja.

Hampaiden paikkauksessa käytettävät kultaseokset sisältävät yleensä yli 75 % jalometalleja, joista kullan lisäksi seoksissa voi olla platinaa, palladiumia, hopeaa, galliumia, kobolttia, kromia, tinaa rautaa, titaania, alumiinia ja indiumia. Kultaseoksen metallit ovat korroosionkestäviä, kudosystävällisiä eikä niiden väri muutu suun haastavissa olosuhteissa.

Laser on kivuton menetelmä hampaan paikkaukseen

Reikiintyneen tai lohjenneen hampaan puhdistuksessa voidaan käyttää tavanomaisen poran sijaan laseria. Laserin etuna on kivuttomuus ja äänettömyys; hammaslaser ei vingu eikä aiheuta tärinää samalla tavalla kuin perinteinen hampaan poraaminen.

Laser soveltuu parhaiten uusien reikien puhdistamiseen. Laserilla ei voida poistaa vanhoja paikkoja, kuten muovi- ja amalgaamipaikkoja, vaan tällöin joudutaan käyttämään perinteistä poraa.

Hyvä asiakaskokemus hampaan paikkauksessa

Paikkaamisessa pyritään aina miellyttävään asiakaskokemukseen. Hammas voidaan paikata halutessasi joko puudutuksessa, esilääkittynä tai vaikka nukutuksessa.

Nykyaikaiset paikkamateriaalit ovat turvallisia ja huomaamattomia. Materiaalin valintaan saat ohjeita ja opastusta asiantuntevilta hammaslääkäreiltämme.