HAMMASTARKASTUS

Säännöllinen hammastarkastus ennaltaehkäisee vakavia suun sairauksia. Suun ja hampaiden sairaudet voivat edetä ilman oireita.

Varaa aika numerosta 0975977356

Varaa aika numerosta                         0975977356

Asiakaspalvelumme on avoinna arkisin klo 8-18 ja lauantaisin klo 8.30-13.30. 


Hammastarkastus on hammaslääkärin suorittama suun perustutkimus 

Monet suun ja hampaiden sairaudet voivat kehittyä ja edetä ilman särkyä ja kipua. Säännöllisesti suoritetut suun ja hampaiden tarkastukset mahdollistavat sairauksien ja haitallisten suunhoitotottumusten toteamisen ennen kuin ne aiheuttavat ongelmia.

Miksi hammastarkastuksessa pitää käydä?

Säännöllisesti tehty hammastarkastus vähentää sekä hoidon tarvetta että hammashoidon kustannuksia. Mikäli tarkastukset tehdään säännöllisesti, suun sairaudet pystytään havaitsemaan ja hoitamaan ajoissa.

  • Hammastarkastuksessa ongelmat havaitaan ajoissa. Mitä aikaisemmin ongelmat havaitaan, sitä helpompaa ja edullisempaa niiden hoito on. Tällöin myös suusairauksien haitat suu- ja yleisterveyteen jäävät pienemmiksi. 
  • Hammaslääkäri antaa ohjeet suusi terveyttä tukevaan omahoitoon. Haitalliset tottumukset suun hoidossa, kuten väärä hampaiden harjaustekniikka tai liian kovan hammasharjan käyttö, voivat aiheuttaa vaurioita hampaisiin ja ikeniin. 
  • Hyvin hoidettu suu edistää koko kehon yleisterveyttä. Suun terveys on yhteydessä yleisterveyteen. Mahdolliset ongelmat, myös oireettomat, hoidetaan ajoissa.

 

Hammastarkastus ja suun tutkimus

Kun suu ja hampaat tarkastetaan säännöllisesti, hitaasti ja oireettomasti etenevät sairaudet pystytään havaitsemaan ja hoitamaan ajoissa.

Suun ja hampaiden sairauksista esimerkiksi hampaiden reikiintyminen eli karies voi hoitamattomana aiheuttaa suun ja leukojen alueen tulehduksia. Mikäli karies pääsee tunkeutumaan syvälle hammasluuhun, hampaan ydin voi tulehtua.

Hoitamaton hampaan ytimen tulehdus leviää hampaan juuria pitkin leukaluuhun ja voi aiheuttaa koko elimistöön vaikuttavia, jopa hengenvaarallisia tulehdustiloja.

Hampaiden reikiintymisen ohella iensairaudet, kuten ientulehdus, voivat aiheuttaa hoitamattomana sekä vakavia suusairauksia että vaarantaa yleisterveyttä.

Kuinka usein hammastarkastukseen?

Hammastarkastuksen sopiva väli riippuu suu- ja hammassairauksiesi riskistä. Mikäli ienongelmia ja hampaiden reikiintymistä on ollut hyvin vähän eikä suussa ole esimerkiksi proteeseja, sopiva tarkastusväli on noin 1–2 vuotta.

Mikäli sinulla on ollut ientulehdusta tai parodontiittia, runsaasti reikiä tai käytät hammasproteeseja, sopiva tarkastusväli on noin yksi vuosi.

Yksilöllisen hammastarkastusvälin määrittää oma hammaslääkärisi, joka ottaa arviossa huomioon suun omahoidon onnistumisen sekä suun terveyden riskitekijät.

Hoitosuunnitelma tarpeidesi mukaan

Suun ja hampaiden tarkastuksessa hammaslääkäri tutkii hampaiden lisäksi leukanivelten ja puremalihasten toiminnan, suun limakalvot, kielen ja suunpohjan sekä ikenet. Suun ja hampaiden tarkastuksella pyritään selvittämään suun ja hampaiden kunto, mahdolliset ongelmat ja sairaudet sekä suun ja hampaiden kannalta haitalliset tavat ja tottumukset.

Monia suun ja hampaiden sairauksia ei voida havaita ilman röntgenkuvausta. Röntgenkuvauksen avulla pystytään havaitsemaan esimerkiksi hampaan juurten tulehduksia, hammasväleissä olevia reikiä tai hammasta ympäröivän luun vetäytymistä. Näitä muutoksia voi olla vaikea tai mahdotonta havaita ilman hampaiden röntgenkuvausta.

Hammastarkastus ja hampaiden röntgenkuvaus

Röntgenkuvien avulla pystytään havaitsemaan hammasväleissä ja hampaiden juurten alueella olevia muutoksia, joita ei pelkän tarkastuksen perusteella pystytä havaitsemaan.

Tarkastuksen lopuksi hammaslääkäri kertoo suun ja hampaiden tilanteen. Mikäli suusta on löytynyt hoidon tarvetta, hammaslääkäri kertoo hoitovaihtoehdot sekä hoidon kustannukset. Tarvittaessa hammaslääkäri tekee kirjallisen hoitosuunnitelman sekä sopii kanssasi hoidon aikataulusta. Koko hoitoa ei tarvitse tehdä kerralla vaan hoitosuunnitelma voi olla jopa useamman vuoden mittainen, jolloin hoitoja voidaan jakaa pidemmälle ajanjaksolle.

Vakituinen hoitosuhde vähentää hammashoidon kustannuksia

Vakituinen hoitosuhde omaan tuttuun ja turvalliseen hammaslääkäriin on paras tapa ylläpitää suun ja hampaiden terveyttä. Tuttu hammaslääkäri vähentää hoitoon liittyvää jännitystä ja pelkoa, kun toimintatavat ja ihmiset ovat tuttuja.

Myös hoidon tarve on usein pienempi, kun hammaslääkäri tuntee tilanteesi ja hoitohistoriasi sekä osaa suunnitella suusi hoitoa siten, että suusi terveys ja toimintakyky säilyvät läpi elämän. Mikäli sinulla on toiveita hoidon suhteen, kerro niistä rohkeasti hammaslääkärillesi.

Huolehdimme puolestasi hammastarkastusten muistamisesta

Suu ja hampaisto on hyvä tarkastuttaa noin kerran vuodessa. ONNI hampaan asiakkaana saat halutessasi kutsun hammastarkastukseen kerran vuodessa.