HAMMASSÄRKY

Hammassärky johtuu usein hampaassa olevasta isosta reiästä, joka on aiheuttanut hampaat ytimen tulehduksen. 

Varaa aika hammaslääkärille numerosta 09 7597 7356

Hammassäryn syyt

Hammassäryn yleisin syy on hampaan ytimen tulehdus eli pulpiitti. Hampaan ytimen tulehdus johtuu yleensä hampaassa olevasta isosta reiästä, karieksesta. Hampaan reiän kautta hampaan ytimeen pääsee bakteereita, jotka aiheuttavat hampaan ytimen tulehtumisen.

Hampaan ytimen tulehtumisen oireita ovat hampaan sykkivä ja jomottava kipu. Hampaan rasitus, kuten ruoan pureskelu voi pahentaa oireita. Myös kuuma ruoka ja juoma voivat pahentaa paineen tunnetta ja kipua hampaassa.

Hampaan ytimen tulehdus voi hoitamattomana levitä hampaan juuriin. Hampaan juurista tulehdus voi edelleen jatkua leukaluuhun ja aiheuttaa hoitamattomana vakavia pään, poskionteloiden ja kaulan alueen tulehduksia.

Hammastulehdusten lisäksi akuutit ientulehdukset voivat aiheuttaa ienverenvuotoa, ikenen turpoamista ja kipua. Ientulehdus johtuu yleensä hampaan pintaan kiinnittyneestä, kalkkeutuneesta bakteeripeitteestä eli hammaskivestä.

Myös tietyt hammashoitotoimenpiteet voivat aiheuttaa jopa useita viikkoja kestäviä oireita. Esimerkiksi hampaassa olevan syvän reiän paikkaus voi aiheuttaa hampaiden vihlontaa, puruarkuutta ja kipua jopa useiden viikkojen ajan hampaan paikkauksen jälkeen.

Hampaan juurihoidon aloittamisen jälkeen hammas on usein kipeä muutaman päivän ajan.

Hampaan poiston jälkeen poistokohdan kipua voi olla toimenpiteen vaativuudesta riippuen muutamasta päivästä jopa useisiin viikkoihin.

Hammassäryn hoito

Hammassäryn syy tulisi selvittää mahdollisimman pian. Hoito riippuu hammaskivun aiheuttajasta ja mahdollisen tulehduksen levinneisyydestä.

Hampaan ytimen tulehduksen hoitona voi olla reikiintyneen hampaan puhdistaminen ja paikkaus, mikäli hampaan tulehdus ja oireet ovat lievät.
Pitkälle edennyt hampaan ytimen tulehdus voi vaatia hampaan juurihoitoa tai hampaan poistamista.

Hampaan juuren tulehdukset hoidetaan juurihoidolla, mikäli hammas on tärkeä purennan ja ulkonäön kannalta eikä tulehdus ole levinnyt liian pitkälle. Mikäli hammas ei ole tärkeä (esim. viisaudenhammas) tai tulehdus ei ole enää hoidettavissa juurihoidolla, hoitona on hampaan poisto.

Hampaiden narskuttelu eli bruksaus voi aiheuttaa hampaiden kulumisen lisäksi purenta-arkuutta ja särkyä. Hampaiden narskuttelun hoitoon käytetään usein purentakiskoa.

Hammassäryn omahoitoon tehoavat perinteiset tulehduskipulääkkeet, rasituksen välttäminen sekä esimerkiksi kylmäpussin pitäminen kipeällä alueella.