HAMMASPROTETIIKKA ON HAMPAIDEN KORVAAMISTA KEINOTEKOISESTI

Hammasprotetiikkaa on myös vaurioituneen hampaan näkyvän osan korjaaminen kruunuttamalla.

Varaa aika numerosta 09 7597 7356

Proteettisen ja purentafysiologisen hoidon avulla voidaan korvata puuttuvia hampaita, kuntouttaa purentaa ja korjata hampaiden ulkonäköä erilaisilla hoitomenetelmillä.

Toimenpiteen tavoite ratkaisee aina oikean lähestymistavan. Huippuluokan diagnostisen osaamisemme avulla kykenemme tekemään erittäin korkeatasoisia hoitosuunnitelmia, joita omassa omistuksessa oleva hammaslaboratoriomme tukee erinomaisesti.

Proteettista hoitoa edeltää aina kliininen tutkimus, röntgenkuvaus ja hoidon suunnittelu. Suunnittelussa arvioimme purentaa ja hampaistoa aina kokonaisuutena parhaan mahdollisen hoitotuloksen saavuttamiseksi. Implanttiproteettisissa hoidoissa suunnitteluun osallistuu usein myös suu- ja leukakirurgi.

Milloin hammasproteesin valmistaminen on ajankohtaista?

Hammasproteesia harkitaan, kun yksi tai useampia hampaita on menetetty. Syynä voivat olla hampaiden reikiintyminen, hampaan kiinnityskudosten tuhoutuminen tai vamma.

Miksi hammasproteesia tarvitaan?

Purentakyvyn ylläpitäminen

Yksittäisenkin hampaan puuttuminen aiheuttaa muutoksia jäljellä olevassa hampaistossa. Hampaat voivat ajan mittaan siirtyä ja kallistua aiheuttaen purentakyvyn heikentymistä sekä ongelmia purennassa.

Esteettisen ongelman korjaaminen

Purennan muuttumisen lisäksi puuttuva hammas voi aiheuttaa esteettisen ongelman. Tämä korostuu etenkin etu- ja kulmahampaiden kohdalla, jotka näkyvät esimerkiksi hymyillessä. Keraamiset paikat ja kruunut ovat kestävä ja esteettinen tapa korjata vaurioituneita hampaita. 

Millaisia hammasproteeseja on olemassa?

Protetiikkaan kuuluvat irtoproteesit sekä yksittäisten hampaiden vahvistamiseksi tai korjaamiseksi valmistetut, kiinteästi omiin hampaisiin kiinnitettävät sillat, kruunut ja laminaatit.

Laminaatit

Hampaiston etualueella hymyä voidaan kaunistaa myös hampaiden ulkopinnalle kiinnitettävien posliinilaminaattien avulla. Laminaatit sopivat parhaiten yläetuhampaiden ulkonäön kohentamiseen, sillä niihin purennassa kohdistuva rasitus ei ole yhtä suurta kuin muualla hampaistossa.

Osaproteesit

Osaproteesit ovat irrotettavia hammasproteeseja. Akryyliosaproteesit sopivat silloin, kun omat hampaat ovat vähissä. Ne ovat huomaamattomia ja turvallisia. Proteesien lujuutta voidaan lisätä kuituvahvikkeiden avulla. Puuttuvien hampaiden jättämät välit peittyvät, kun osaproteesi laitetaan suuhun paikoilleen.

Metallirunkoiset osaproteeseja käytetään omien hampaiden purennan tukemiseksi, silloin kun omia hampaita on vielä jäljellä. Metallirunkoproteesi kiinnitetään omiin hampaisiin koukuilla. Rungon materiaalina käytetään kromi-koboltti-seosta tai titaania. Sen vuoksi proteesien runko on rakenteeltaan hyvin kestävä.

Hammaskruunu

Hammaskruunut ovat kestävä ja esteettisesti erinomainen tapa korjata hampaiston purentaa ja ulkonäköä. Huippuluokan diagnostisen osaamisemme avulla kykenemme tekemään erittäin korkeatasoisia hammasproteettisia hoitosuunnitelmia, joita omassa omistuksessa oleva hammaslaboratoriomme tukee erinomaisesti.

Hammaskruunulla voidaan korvata hampaan näkyvä teräosa. Tämä on vaihtoehto, kun hammas on huomattavasti vaurioitunut esimerkiksi karieksen vuoksi. Kruunu kiinnitetään hampaan päälle, joten hampaan oman juuren pitää olla kunnossa. Tarvittaessa hammas juurihoidetaan ennen kruunuttamista. Kruunutuksessa oma hammas hiotaan pilarin muotoiseksi ja kruunu liimataan pilarin päälle vahvistamaan hammasta. Kruunuja voidaan valmistaa sekä etu- että takahampaisiin. Kruunutus vahvistaa hampaan purentakestävyyttä ja parantaa hampaan ulkonäköä.

Hammassillat

Hammassillalla tarkoitetaan omien hampaiden päälle tehtävää kiinteää proteettista ratkaisua, jolla korvataan yksi tai useampi puuttuva hammas. Puudutuksen jälkeen omat hampaat hiotaan kartiomaisiksi pilareiksi ja hammassilta kiinnitetään niiden päälle erityisellä kiinnityssementillä. Hammassilta siis kiinnitetään puuttuvan hampaan vieressä oleviin hampaisiin. Hammassiltaa ei voi irrottaa hampaista kiinnityksen jälkeen, vaan siltahampaat ovat suussa kiinteästi.

Suunniteltaessa omiin hampaisiin tukeutuvia kruunuja tai siltoja, vaaditaan eri asiantuntijoiden yhteistyötä parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Materiaaleina kruunuissa voivat olla esimerkiksi metallokeraamiset ja kokokeraamiset materiaalit, kuten zirkoniumposliini. Yksilölliset kruunut varmistetaan hammasteknikon toimesta, hammaslääkärin ottamien jäljennösten mukaisesti.

Kokoproteesi

Kun omia hampaita ei enää ole, on kokoproteesi perusteltu vaihtoehto. Kokoproteesit uusitaan noin 5-10 vuoden välein.

Mitä ovat hammasimplantit eli keinojuuret?

Hampaiden puuttuminen voi olla myös esteettinen ongelma. Implanttihoito tarjoaa hyvän avun yhden tai vaikka kaikkien hampaiden puuttumiseen. Implantti eli keinojuuri on pieni, titaanista valmistettu ruuvi, joka korvaa hampaan luonnollisen juuren. Implantti asetetaan leukaluuhun, johon se kiinnittyy täydellisesti noin parissa kuukaudessa. Luutumisen jälkeen keinojuureen kiinnitetään kruunu, silta tai kokoproteesi.

Implanttisillat

Kiinteä implanttisillan tarkoituksena on palauttaa luonnollinen purentakyky. Sitä käytetään yleensä, kun halutaan korvata aiempi irtoproteesi tai lisätä purentaa. Siltojen materiaalina käytetään yleensä titaani- tai kultarunkoista posliinia tai zirkoniumposliinia. Hoito voi vaatia luusiirteen. Muun muassa sen vuoksi implanttisillan valmistusta edeltää laaja suunnittelu.

Kokoproteesin kiinnitys mini-implanteilla

Silloin, kun alaleuan luuharjanne on pienentynyt, voi käydä, että hammasproteesi ei tästä johtuen meinaa pysyä paikallaan eli “lonksuu”. Tällöin voidaan asentaa ns. mini-implantit alaleukaan, jolloin hammasproteesi saadaan pysymään hyvin. Toimenpide on huomattavasti pienempi kuin implanttisillat ja muut hammasimplantit.

Paljonko hammasproteesit maksavat?

Hammasproteesit suunnitellaan yksilöllisesti. Hintaan vaikuttaa hammasproteesin kattavuus (montako hammasta korvataan), hammasproteesin materiaali ja proteesimalli. Näiden vuoksi tarkan hinnan esittäminen on hyvin vaikeaa ennen hammaslääkärin tekemää arviota. Suuntaa-antavasti voidaan sanoa, että osaproteesin hinnat vaihtelevat 700 € – 1500 €, kruunujen hinta 600 € – 950 € ja siltojen hinnat 1500 € – 7000 € välillä.

Huomioithan, että eri hammaslääkärikeskusten toimenpidevalikoima saattaa jonkin verran erota toisistaan. Kysy lisää erilaisista toimenpiteiden mahdollisuuksista hammaslääkäriltäsi!

Kuinka hyvin proteesit kestävät?

Hammasteknikko valmistaa yksilölliset ja laadukkaat hammasproteesit sinulle sopivista korkeatasoisista ja turvallisista materiaaleista. Hammasproteesit on syytä uusia 5-10 vuoden välein, riippuen proteesityypistä ja miten henkilö ylläpitää suuhygieniaansa. Hammasproteesi voi hyvinhoidettuna kestää henkilön eliniän.

Suosittelemme konsultaatiokäyntiä, jossa voimme selvittää, mikä hoitomuoto olisi paras tapa parantaa juuri sinun hampaitasi.