HAMMASKIVI JA SEN POISTO

Hammaskivi on hampaiden pinnalle kertynyttä bakteerikasvustoa, jota kutsutaan myös plakiksi. 

Varaa aika suuhygienistille hammaskiven poistoon numerosta 09 7597 7356

Hampaiden pinnalle kertynyttä bakteerikasvustoa kutsutaan biofilmiksi eli plakiksi. Jos plakkia ei poisteta säännöllisesti, se voi kovettua syljen mineraalien myötä hammaskiveksi. Hammaskivi on kalkkeutunutta ja kovaa, siksi se ei poistu hampaita harjaamalla.

Miten hammaskivi muodostuu?

Hammaskiven muodostuminen on hyvin yksilöllistä. Muun muassa syljen koostumus ja erityksen määrä vaikuttavat siihen. Plakkia syntyy, kun syljen proteiinit tekevät hampaan pinnalle kalvon, suun haitalliset bakteerit kykenevät kiinnittymään. Syljen sisältämien kalsiumin ja fosfaatin vaikutuksesta bakteerit alkavat saostua muodostaen hammaskiveä.

Miksi hammaskiven poisto?

  • Bakteerien kasvulle otollisen pinnan poistaminen
  • Ientulehduksen ehkäiseminen
  • Parodontiitin ehkäiseminen

Hammaskivi edistää hampaiden reikiintymistä. Bakteerit lisääntyvät voimakkaasti, mikäli niillä on käytettävissä sokeripitoista ravintoa. Hampaiden reikiintymisen eli karieksen yhteydessä tavataan happoja tuottavia ja happamissa olosuhteissa kasvavia Streptococcus mutans -nimisiä bakteereita. Erityisesti hampaiden purupinnat, uurteet ja hammasvälit ovat otollisia reikiintymiselle.

Hammaslangan käyttö hammaskiven ehkäisyssä

Hammaslangan käytöllä ehkäiset hammaskiven muodostumista erityisesti ahtaisiin hammasväleihin.

Hammaskivi viihtyy ahtaissa väleissä

Vaikeasti itse puhdistettavat alueet, kuten ahtaat hammasvälit ovat otollisia paikkoja hammaskiven muodostumiselle. Sylkirauhastiehyeiden aukkojen vieressä olevat hampaat ovat myös alttiimpia hammaskiven muodostumiselle. Hammaskiveä voi muodostua myös hammasproteesien ja oikomisvälineiden pinnoille.

Hammaskiven kovettuminen kestää kuukausia

Hammaskivi voi muodostua nopeimmillaan muutamassa viikossa, mutta hammaskiven kalkkeutuminen tapahtuu suurimmalta osin kuukausien ja vuosien kuluessa. Aluksi hammaskivi muodostuu hampaiden ja ikenien rajalle, mutta myöhemmin myös ikenien alle.

Miksi hammaskivi tulee poistaa?

Kiinnityskudossairaus eli parodontiitti

Hammaskiven poistamisella pyritään siihen, ettei hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti pääsisi muodostumaan. Hammaskivi tarjoaa suun haitallisille bakteereille pinnan, johon niiden on helppo kiinnittyä ja lisääntyä. Näin hammaskivi auttaa ylläpitämään ientulehdusta. Hammaskivi on siten tärkeä riskitekijä hampaiden kiinnityskudossairaudelle eli parodontiitille.

Ientulehdus

Hammaskivi voi tulehduttaa ja ärsyttää ikeniä. Se myös vaikeuttaa ienrajan puhdistamista. Hammaskiveä voi syntyä ienrajan yläpuolelle, mutta myös ientaskuun eli ikenen alle. Tulehtunut ien punoittaa, on turvonnut ja vuotaa verta helposti. Ientulehduksen edetessä tulehdus leviää syvemmälle ikenissä vaurioittaen hampaan kiinnityskudoksia. Pitkälle edenneenä tämä voi johtaa hampaan irtoamiseen tai hampaan poiston tarpeeseen.

Pahanhajuinen hengitys

Hammaskivi ja bakteeripeitteet voivat aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä. Hapettomissa olosuhteissa, kuten ientaskuissa viihtyvät bakteerit tuottavat pahanhajuisia kaasuja.

Värjäytymät

Hammaskivi kerää värjäytymiä huokoisen rakenteensa vuoksi. Värjäytymiä aiheuttavat pigmentit tulevat ruuasta ja juomista. Hammaskiven poisto vähentää siten myös suussa esiintyviä värjäytymiä.

Miten hammaskivi poistetaan?

Hammaskivi poistetaan käyttäen ultraäänilaitetta, hammaskiven poistoon suunniteltuja käsi-instrumentteja tai molempia. Ultraäänikäyttöinen hammaskivenpoistolaite tuottaa korkeataajuista värähtelyä. Ultraäänilaitteen värähtelevää kärkeä kuljetetaan hampaiden pintaa pitkin. Värähtely ja vesisuihku irrottavat hampaan pinnalta hammaskiveä ja värjäytymiä. Käsi-instrumentilla hammaskivi poistetaan mekaanisesti raaputtamalla eikä sen käyttö vahingoita hampaita.

Kuka hammaskiven poistaa?

Hammaskiven poistaa useimmiten asiantunteva suuhygienisti. Suuhygienisti on suun terveydenhuollon ammattilainen, joka hallitsee erilaisten suu- ja hammassairauksien ehkäisyn sekä varhaishoidon. Suuhygienistin perustyöhön kuuluvat hammaskiven ja värjäytymien poisto, omahoidon ohjaus sekä kiinnityskudossairauksien hoito. Myös erilaiset esteettiset hoidot kuten hampaiden valkaisu kuuluvat suuhygienistin osaamisalueeseen.

Aiheuttaako hammaskiven poisto kipua?

Hammaskiven poistaminen ei ole yleensä kivuliasta, mikäli suun terveys muuten on hyvässä kunnossa. Mikäli hammaskiven poistaminen tuntuu aristavalta tai kipeältä, voidaan limakalvot puuduttaa pintapuudutuksella lidokaiini-lääkkeellä puudutusgeelin muodossa. Joissain tapauksissa voidaan puuduttaa myös ikenet ja hampaat.

Miten hammaskiven muodostumista voi ehkäistä?

Omahoito auttaa ehkäisyssä

Hammaskiven synnyn ehkäisyn kulmakivi on omahoito. Hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä. Hammaskiven ehkäisyssä hammasvälien puhdistus hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla on tärkeää. Tällä estetään plakin muuttumista hammaskiveksi.

Mikäli hampaita harjatessa ikenistä vuotaa verta, puhdista vuotava ienalue tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan. Kun bakteerien muodostama ärsytys alueella vähenee, loppuu myös verenvuoto ikenistä.

Bakteerien määrän vähentäminen

Syljen koostumukseen ei voida käytännössä vaikuttaa, mutta hammaskiven muodostumista voidaan hidastaa vähentämällä suun bakteerien määrää. Tämä tapahtuu harjaamalla hampaat fluorihammastahnalla, suosimalla ksylitolituotteita ja välttämällä sokeripitoisia ruokia.

Suuhygienisti ohjaa ennaltaehkäisyssä

Ohjaus suun terveyden ylläpitämiseen, esimerkiksi ohjaamalla yksilöllisten suunhoitovälineiden ja tuotteiden valintaan, on tärkeä osa suuhygienistin työtä.
 Tavoitteena on ongelmien ennaltaehkäisy sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

Paljonko hammaskiven poisto maksaa?

Hammaskiven poisto maksaa toimenpiteenä 60 – 137 €. (mahdollisen Kela-hyvityksen jälkeen noin 52 – 119 €). 

Kerromme mielellämme tarkan hinnan asiakaspalvelussamme ottaessasi meihin yhteyttä.